Pljučni rak

Mesec ozaveščanja o pljučnem raku: Pravočasno odkritje izboljša možnosti preživetja

Ljubljana, 7. november 2019 - November je tradicionalno mesec ozaveščanja o pljučnem raku, obeležujemo ga z belo pentljo. Na novinarski konferenci Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije so strokovnjaki spregovorili o tej bolezni, dejavnikih tveganja, prepoznavanju simptomov, pomembnosti zgodnjega odkrivanja in posledično boljšega preživetja bolnikov s pljučnim rakom. Predstavniki društva so izpostavili stigmo, s katero se srečujejo bolniki s pljučnim rakom, in predstavili kampanjo ozaveščanja »Življenje s polnimi pljuči«.

Preberi več

O pljučnem raku

Vsako leto v Sloveniji odkrijemo tisoč novih bolnikov s pljučnim rakom. Pljučni rak je zločesta (maligna) bolezen celic sapnic (bronhijev). Zanjo je značilna hitra rast malignih celic. 

Preberi več

Znaki pljučnega raka

V Sloveniji vsako leto odkrijemo okoli tisoč novih bolnikov s pljučnim rakom. Pri moških je število novo odkritih bolnikov že nekaj let enako, pri ženskah pa število obolelih še vedno vztrajno narašča. Pljučni rak je bolezen, ki jo pogosto odkrijemo tako pozno, da jo težko zdravimo, zato moramo biti pozorni že na zgodnje oziroma pogosto neznačilne znake bolezni.

Preberi več

Kemoterapija

Kemoterapija je zdravljenje raka z zdravili – citostatiki. Citostatik kroži po telesu in ubija rakave celice tumorja v pljučih in rakave celice, ki so se ločile od prvotnega tumorja in so se kot zasevki (metastaze) razširile po telesu. Pljučnega raka zdravimo s kombinacijo dveh ali več citostatskih zdravil hkrati, ker tako dosežemo boljši učinek zdravljenja.

Preberi več

Pljučni rak in zdravilstvo

V težkem trenutku bolezni bolnik in svojci velikokrat iščejo pomoč, kjerkoli je le mogoče. Z naslednjimi vrsticami jim želim dati priporočila, kako se odločati. Zavedamo se, da se pri nas veliko bolnikov s pljučnim rakom obrača na zdravilce. Najprej pa si moramo odgovoriti na vprašanje: Kaj je uradna medicina in kaj alternativno ter komplementarno zdravljenje?

Preberi več

Pogosta vprašanja pri pljučnem raku

Kaj je pljučni rak, kdo zboli za rakom pljuč, ...

Preberi več