Kožne alergije

Koprivnica (Urtikarija)

Akutna koprivnica, ki traja nekaj ur do nekaj dni, najdlje pa nekaj tednov, je pogosto alergijskega vzroka. Kronična koprivnica, ki traja nad 6 tednov, več mesecev, celo več let, pa je zelo redko alergijske narave. Pri slednji so vzroki v notranjih motnjah organizma, pri avtoimunih boleznih, kroničnih vnetjih ali pa gre za svojsko idiopatsko kronično koprivnico. Včasih je prisotno vnetje najmanjših žilic v koži, tedaj govorimo o urtikarielnem vaskulitisu.

Preberi več

Alergija na sonce

Skupina bolezni, ki jih povzroča na koži sonce, je zelo velika in raznolika. Strokovno jih imenujemo fotodermatoze. Sem prištevamo vse od sončnih opeklin, nekaterih bolezni, ki se poslabšajo na soncu, kot sta rozacea in lupus eritematosus, do pravih alergij na sonce z znanim ali neznanim alergenom.

Preberi več

Kontaktne alergije in iritacije v gospodinjstvu

Kontaktne alergije in iritacije v gospodinjstvu se najpogosteje kažejo kot kronični dermatitis rok in se pojavljajo pri enem do štirih odstotkih populacije. Poleg gospodinj so pogosteje prizadeti tudi zdravstveni delavci. Dvakrat pogosteje so prizadete ženske, kar kaže na velik vpliv dela v gospodinjstvu. Še posebej pogost je dermatitis pri osebah, ki imajo roke pri svojem delu mokre oz. si jih pogosto umivajo, kar poslabša barierno funkcijo kože.

Preberi več