Koristni nasveti

Vročina pri otroku

Vročina pri otroku je najbolj pogost vzrok za obisk zdravnika pediatra. Vsak otrok lahko večkrat na leto zboli tako, da dobi vročino. Najpogosteje zbolevajo otroci, ki so mlajši od treh let in so prvič vstopili v vrtec ali skupinsko varstvo. Vročina je fiziološki odgovor človeka na okužbo. Spremlja lahko vsako virusno ali bakterijsko okužbo in tudi nekatere druge kronične bolezni, vezivno-tkivne bolezni in rakava obolenja.

Preberi več

Ohranimo zdrava pljuča

Zdrava pljuča so življenjskega pomena, saj prek dihanja neprestano oskrbujemo telo s kisikom, ki ga celice potrebujejo za energijo, odstranjujemo pa ogljikov dioksid in vodo, ki nastajata pri tem. Vsak dan moramo skrbeti za to, da ohranimo pljuča zdrava.

Preberi več

Kako izbrati počitnice

Ko se bližajo počitnice oziroma dopust, se pogosto vprašamo, kam naj odpotujemo, če imamo otroka, ki boleha za kroničnim bronhitisom, astmo, alergijskim nahodom ali alergijskim izpuščajem. Zavedamo se, da je najbolj ugoden tisti kraj, ki nima onesnaženega ozračja in ni izpostavljen velikim atmosferskim spremembam.

Preberi več

Otrok, dihanje, šport in astma

Človek je narejen za gibanje in otrok se mora igrati, če želimo, da se zdravo razvija. Ampak niti gibanja niti igre ni, če je dihanje oteženo. Zato je izjemno pomembno, da starši poskrbijo za pravilno dihanje otroka in sodelujejo pri zdravljenju.

Preberi več

Pomen dobre ustne higiene pri otrocih z astmo

Astma je kronična vnetna bolezen dihalnih poti. Je najpogostejša kronična bolezen pri otrocih. Po poročilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi imelo na svetu 235 milijonov ljudi astmo. V Združenih državah Amerike, kjer je pogostnost astme največja, naj bi imelo astmo devet odstotkov otroške populacije, torej kar šest milijonov atrok.

Preberi več