Na dopust s kronično pljučno boleznijo

Ob prvih toplih sončnih žarkih nas zamika, da bi se odpravili na dopust. Nekateri bi radi obiskali planine, druge vleče na morje, tretje mika potepanje po tujih deželah. Žal kronična bolezen marsikomu vzame pogum, in raje ostane doma. Ali se moramo zaradi bolezni odpovedati sanjam o zanimivem dopustu? Nikakor ne! Le oddih moramo načrtovati skrbneje kot tisti, ki z zdravjem nimajo težav.

Pred dopustom

Pred načrtovanim dopustom oz. potovanjem se posvetujte z izbranim zdravnikom in mu zaupajte, kakšen dopust načrtujete. Zdravnik bo preveril vaše zdravstveno stanje in svetoval, ali je načrtovani dopust glede na vaše zdravstveno stanje primeren in varen. Svetoval bo, katera zdravila morate vzeti na pot. Pri sebi imejte tudi pomembne izvide o bolezni. Kadar potujete v tujino, je pametno, da imate najpomembnejše izvide in glavne diagnoze bolezni prevedene v enega izmed svetovnih jezikov (najbolje v angleškega) ali pa v latinski jezik. Pripravljen imejte tudi seznam zdravil, ki jih redno prejemate. Zdravila naj bodo navedena z generičnimi imeni, na seznamu naj bo tudi podatek o odmerkih zdravila, ki vam je predpisano, in o časovnih presledkih med njimi. Z zdravnikom se pogovorite tudi, kako ravnati v primeru morebitnega poslabšanja bolezni.

Za oceno tveganja vam bo zdravnik pred potovanjem svetoval, da opravite šestminutni test hoje ali podoben test.

Z zdravnikom se pogovorite tudi o morebitnem cepljenju. Poleg cepljenja proti sezonski gripi in pnevmokokni pljučnici razmislite tudi o cepljenju ali dodatnih zdravilih proti boleznim, ki so pogoste v državah, kamor potujete. Natančnejše podatke o priporočenem ali obveznem cepljenju lahko pridobite tudi pri pristojnem zavodu za javno zdravje Republike Slovenije.

Pri zavarovalnici preverite, ali priporočajo sklenitev dodatnega zavarovanje glede na vašo bolezen in cilj potovanja. Preverite tudi, ali bo zavarovalnica krila zdravljenje ob morebitnem poslabšanju vaše bolezni in ali bo krila stroške zdravljenja v bolnišnici. Preverite tudi, ali zavarovalnica pokrije stroške potovanja domov, če vaše zdravstveno stanje ne bi dopuščalo, da bi potovali s standardnimi prevoznimi sredstvi.

Zdravniške izvide, potrdilo o zavarovanju in nujno potrebna zdravila imejte vedno v ročni prtljagi.

Potovanje z letalom

Zakaj je potovanje z letalom »nevarnejše« za bolnike s kronično pljučno boleznijo? Zračni tlak v kabini letala je precej nižji kot na nadmorski višini, na kateri živimo. Ker je zrak posledično redkejši, pride v dihala ter nato v kri manj kisika. Ljudje z zdravimi pljuči so na potovalni višini letala brez težav, pri bolnikih s težjo kronično pljučno boleznijo pa se lahko pojavijo težave, ker je njihov odstotek kisika v krvi že sicer nižji. Padec saturacije krvi s kisikom občutijo kot težko sapo, nelagodje, omotico ipd.

V letalu je zrak tudi bolj suh, kar lahko povzroči dodatno draženje pri bolnikih z astmo, s KOPB ali z drugimi boleznimi pljuč.

Potovanje s tekočim kisikom ali prenosnim koncentratorjem kisika

Tudi bolniki na trajnem zdravljenju s kisikom na domu (TZKD) lahko potujejo, le da je načrtovanje potovanja nekoliko zahtevnejše. Pred potovanjem naj vas dobavitelj prenosnega aparata oz. kisika seznani, kje v tujini lahko napolnite jeklenke s kisikom in za koliko časa zadostuje ena jeklenka. Poudariti je treba, da morate imeti pri sebi dokument, iz katerega bo razvidno, da TZKD potrebujete. Tak dokument zahtevajo tudi nekateri prevozniki ob potovanju z letalom, vlakom, avtobusom ali ladjo. Pomembno je tudi, da svoj aparat za TZKD dobro poznate in da znate z njim rokovati, s tem pa naj bo seznanjen tudi vaš sopotnik.

Če uporabljate tekoči kisik, vam bo večina letalskih družb omogočila uporabo njihovega tekočega kisika na letalu (običajno je zanj treba doplačati), obvestiti pa jih boste morali že nekaj tednov pred potovanjem. Bombic s tekočim kisikom na letalo ni dovoljeno nositi, možna pa je uporaba prenosnih koncentratorjev kisika. Kadar se odpravite na daljše potovanje, poskrbite, da boste imeli dovolj rezervnih baterij za aparat. Najbolje je, da se odločite za neposredni let (brez presedanja).

Pri daljših potovanjih z ladjo se prav tako pozanimajte o pravilih ladijske družbe glede TZKD.

Visokogorje

Zrak v visokogorju je precej hladnejši in bolj suh, kar lahko pljučnim bolnikom povzroča dodatne težave. Bolniki pokašljujejo, hitro se utrudijo. Težave se lahko pojavijo že na višini nad 1500 metrov, z dodatno višino pa se težave še stopnjujejo. Astmatiki pogosto suho pokašljujejo, pojavijo se težka sapa, nelagodje v prsnem košu, piskanje v prsih ipd. Bolnik naj ima vedno pri sebi olajševalno zdravilo, ob stopnjevanju težav pa naj se spusti na nižjo nadmorsko višino. Bolnik naj se v gore vedno odpravi v spremstvu druge osebe, ki bo znala pomagati ob morebitnih težavah.

Kam torej na dopust?

Manj avanturistični bodo izbrali bližnje destinacije. Primerni kraji za dopust bolnika s kronično pljučno boleznijo so tisti z nižjo stopnjo onesnaženosti zraka. Morski zrak že pregovorno blagodejno vpliva na dihalne poti, zato (če ste brez specifičnih težav, kot je alergija na oljko, cipreso ipd.) bo obisk obale gotovo dobra izbira. Tudi hriboviti svet je znan po čistem, nekoliko vlažnem zraku. Visokogorje s hladnejšim in bolj suhim zrakom je za kroničnega pljučnega bolnika manj primerno.

Pomembni nasveti

Za zaključek pa še nekaj pomembnih nasvetov. Pri sebi vedno imejte seznam pomembnih telefonskih številk (svojega bližnjega, številko klica v sili, ki je veljavna v državi, v katero potujete, številko zavarovalnice, pri kateri ste zavarovani (pomembno pri potovanju v tujino), ime in številko izbranega zdravnika, če imate TZKD, pa pripišite še številko podjetja, pri katerem ste si izposodili aparat).

Zaključimo z znano mislijo. Če se ne odpravite, boste ostali brez zgodbe, odpravite pa se varno, da bo konec zgodbe srečen.    

Literatura in viri:

Managing passengers with stable respiratory disease planning air travel: BTS recomendations: Thorax, sept. 2011, vol. 66, sup. l1.

British Thoracic Society (2015). Clinical Information. Dostopno na www.brit-thoracic.org-uk (pridobljeno 2. 2. 2015).

Cleveland Clinic (2015). Lungs Breathing & Allergy. Dostopno na www.my.clevelandclinic.org. (pridobljeno 2. 2. 2015).

Ali se moramo zaradi bolezni odpovedati sanjam o zanimivem dopustu? Nikakor ne! Le oddih moramo načrtovati skrbneje kot tisti, ki z zdravjem nimajo težav.

Katja Triller – Vadnal, dr. med., specialistka pulmologije in alergologije