Klimatska naprava za alergijskega bolnika: da ali ne?

Klimatske naprave so se pričele uporabljati v drugi polovici prejšnjega stoletja v večjih industrijskih obratih. Danes si težko predstavljamo vožnjo v avtomobilu brez klime, vgrajene so tudi v vse več domovih. Ob pravilni uporabi in rednem čiščenju ter servisiranju je uporaba varna in celo zdrava.

Nastavimo ustrezno temperaturo

Najpogostejša napaka, ki jo naredimo, je, da ob vročih poletnih dneh nastavimo prenizko temperaturo. Napako plačamo z bolečinami v grlu, prehladom ali vnetjem sinusov. Priporočeno je, da nastavimo notranjo temperaturo za največ pet stopinj nižje od zunanje temperature. Časa za hlajenje prostora ne bomo prav nič skrajšali, če na termostatu nastavimo nižjo temperaturo. Priporočljivo je tudi, da tok zraka ne piha direktno v nas.

V filtru se namnožijo bakterije in glive

Ne glede na pogostost uporabe klimatske naprave je filter potrebno redno menjati. V njem se namreč nabirajo prah in različne žuželke, posledično pa se namnožijo bakterije in glive, ki povzročajo različne bolezni dihal.

Najpogosteje je v člankih, povezanih s klimatskimi napravami, omenjena bakterija Legionella, ki povzroča legionarsko bolezen. Poleg nje se lahko v filtrih nahajajo še Micrococcus spp, Staphylococcus warneri in Bacillus spp., ki so nevarne predvsem za bolnike z močno oslabljenim imunskim sistemom.

Glive, ki se nahajajo na filtrih klimatskih naprav, lahko povzročajo na primer hipersenzitivni pnevmonitis (oziroma ekstrinzični alergijski bronhioalveolitis –EABA), katerega označujejo suh kašelj, povišana telesna temperatura, težko dihanje in splošna utrujenost. Spore gliv, ki so prav tako v filtrih, so lahko vzrok smrtno nevarnih okužb pri imunsko močno oslabljenih bolnikih. Najpogosteje na filtrih najdemo glive iz rodu Aspergillus, Mucor, Cryptococcus neoformans, Coccidioides, Alternaria, Cladosporium, Thermoactinomices vulgaris in podobno.

Vzdrževana naprava je za bolnike koristna

Redno vzdrževana klimatska naprava lahko bolnikom z alergijo koristi. V klimatiziranem prostoru je namreč zmanjšana vlažnost, posledično je manj zidne plesni, pršice se počasneje razmnožujejo. V kolikor pa bolnik klime ne uporablja ali je ne vzdržuje pravilno, je le-ta lahko nevarna. Astma se lahko poslabša ob prevelikih temperaturnih razlikah, v neočiščenih filtrih se razmnožijo bakterije in glive, ki poslabšujejo astmatsko vnetje pljučnih mešičkov, kar vodi v brazgotinjenje pljuč, če bolezni ne zdravimo dovolj hitro.

Redno čiščenje in menjava filtra

Filter v klimi je potrebno menjati oziroma čistiti redno in sicer v avtomobilih enkrat letno, v stanovanju pa glede na priporočilo proizvajalca; po navadi prav tako enkrat letno. Menjavo oziroma čiščenje filtra naj opravi serviser klimatskih naprav oziroma za to usposobljena oseba. Serviser bo tudi preveril delovanje ostalih pomembnih delov naprave.

Med letom lahko lastnik sam s suho krpo očisti pokrov in masko klimatske naprave ter previdno posesa protiprašne filtre pod pokrovom notranje enote, vendar je potrebno paziti, da se deli ne poškodujejo.

Potrebno se je tudi zavedati, da klimatska naprava ne nadomesti rednega zračenja prostora.

Ne glede na pogostost uporabe klimatske naprave je filter potrebno redno menjati.

Katja Triller – Vadnal, dr. med., specialistka pulmologije in alergologije