Pridružite se rehabilitacijski vadbi

Pod vodstvom usposobljenih respiratornih fizioterapevtov

Naša rehabilitacijska vadba temelji na strokovno vodeni in varni telesni vadbi, ki jo izvajajo usposobljeni respiratorni fizioterapevti po protokolu, veljavnem za pljučne bolnike. Intenzivnost vadbe, število ponovitev in trajanje posamezne vaje fizioterapevt ves čas prilagaja glede na individualno diagnozo ter trenutno zdravstveno stanje in sposobnost posameznega udeleženca. Vadba zato poteka v majhnih skupinah do največ 15 udeležencev, odvisno od zdravstvenega stanja vključenih v vadbeno skupino. Pri tem se uporabljajo različni vadbeni pripomočki. Vadba poteka enkrat na teden vse leto razen med počitnicami.

Pomembno za bolnike s KOPB

Redna telesna vadba je nujna za vse kronične pljučne bolnike, še posebej za bolnike s KOPB, ki jim bolezen pogosto onemogoča samostojno izvajanje vsakodnevnih življenjskih opravil. Bolniki s KOPB zaradi težke sape začnejo opuščati gibanje. Ker se ne gibljejo, so mišice vedno slabše in hitreje postanejo zadihani. Ujamejo se v začaran krog težke sape in nedejavnosti, ki pa ga z ustrezno rehabilitacijo lahko prekinemo ter s tem močno izboljšamo kakovost življenja in upočasnimo napredovanje bolezni. 

Rehabilitacija, ki se izvaja v nekaterih bolnišnicah, je odlična, vendar je časovno omejena na štiri tedne. Omejena je tudi na majhno število pljučnih bolnikov, kapacitete pa se krčijo. Zato smo si v društvu zadali nalogo, da čim večjemu številu kroničnih pljučnih bolnikov omogočimo vseživljenjsko rehabilitacijo, ki temelji na strokovno vodeni in varni telesni vadbi, to je pod vodstvom usposobljenih respiratornih fizioterapevtov.

Vsak teden za člane in nečlane društva

Bistvo rehabilitacije je, da je pljučnim bolnikom omogočena redna in dolgotrajna rehabilitacija. Na vadbo prihajajo enkrat na teden vse leto, lahko tudi več let. Vadba vključuje trening vzdržljivosti, trening za krepitev mišične moči ali funkcionalni trening in raztezne vaje, s katerimi povečamo obseg gibljivosti določenega sklepa in mišic. Vključuje tudi vaje za ravnotežje. Vadba se izvaja v telovadnicah z različnimi pripomočki, prav tako pa tudi na prostem, v naravi. Poteka v majhnih skupinah, kjer se udeleženci med sabo podpirajo in spodbujajo. Intenzivnost in stopnjevanje vadbe, število ponovitev in trajanje posamezne vaje fizioterapevt prilagaja glede na trenutno sposobnost vadečih in tudi individualno, to je glede na zdravstveno stanje in sposobnost posameznega udeleženca. Vadba je namenjena vsem pljučnim bolnikom, tako članom kot tudi nečlanom društva.

Za pljučne bolnike je nujna redna vadba

Na podlagi strokovnih raziskav je ugotovljeno, da je za ohranjanje pljučne funkcije za vse kronične pljučne bolnike nujno vzdrževanje redne telesne dejavnosti. Društvo je v preteklosti že izvajalo dihalno vadbo na nekaterih lokacijah po Sloveniji. Z letošnjim letom smo vadbo vsebinsko nadgradili, poenotili, uvedli meritve zmogljivosti in napredka, jo personalizirali in jo širimo na več lokacij. Preimenovali smo jo v Rehabilitacijsko vadbo kroničnih pljučnih bolnikov s KOPB, z boleznimi intersticija, redkimi boleznimi, s pljučnim rakom in z astmo (krajše Rehabilitacijska vadba za pljučne bolnike).

Kdaj in kje

Rehabilitacijska vadba poteka v Brežicah, Celju, Domžalah, Ilirski Bistrici, Komendi, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Postojni, na Ptuju, v Radovljici, Topolšici in Trebnjem, vadbo pa želimo razširiti tudi na druge lokacije po Sloveniji.

Podrobnejše informacije o urniku lahko najdete na spodnji povezavi ali pokličite na telefonsko številko 01 427 44 44 (v torek in četrtek med 9. in 13. uro) oziroma nam pišite na drustvo@dpabs.si. Svojo prijavo na vadbo pa lahko oddate preko spodnje prijavnice.

Urnik Rehabilitacijske vadbe

Prijavnica na Rehabilitacijsko vadbo